Международен фестивал
за късометражно кино.

За филмите

Късометражно кино до 30 минути, създадено през последните 2 години. Жанрове: игрално, документално, анимационно, експериментално, видеоарт.

 

На фокус са широк кръг от теми: екология и опазване на околната среда, опазване на автентични култури, истории за екстремни места, хора, събития, социално значими, за човешките отношения теми и други.

 

Всяка година постъпват хиляди филми от над 100 държави.

Къде

Международен кинофестивал „Карантината“ се провежда ежегодно във Варна пред рибарско селище „Карантината“.

 

Името на местност „Карантината” идва от миналото, когато моряци от товарните кораби, влизайки в пристанището със съмнение за заразно заболяване, са били изолирани на брега за карантинен период.

 

Днес „Карантината“ е едно от последните рибарски селища в района на град Варна.

Мисия

Популяризиране и разпространение на късометражното кино. Да открива новите големи имена в световното кино. Опазване на културно историческото ни наследство, чрез изкуство – в частност, живота и поминъка на рибарите от рибарско селище „Карантината“. Опазване на селището и превръщането му в международен културен център.

 

Международен културен обмен – всяка година пристигат автори на късометражно кино, като гости на фестивала. С годините се изградиха трайни приятелства с творци от Гърция, Италия, Испания, Мексико, Хонг Конг и др.

 

Разкриване на нови децентрализирани творчески пространства – фестивалът се провежда извън централните зони на град Варна.

 

Опазване на околната среда, чрез образователни програми и екологични акции.

 

Популяризирането на доброволчеството като добродетел сред младите. Във фестивала няма планирани стопанска или търговска дейност. Провежда се при вход свободен. Екипът работи изцяло на доброволни начала.

 

Фестивалът е място за творчески изяви и културен обмен. Среща представители на различни култури, етноси, религии. Насърчава и популяризира творческите виждания на автори от цял свят.

Всяка вечер преди прожекцията свирят музикални формации с изцяло авторски репертоари

5 вечерни
фестивални
блока

вход
свободен

субтитри на
български и
английски език

безплатен транспорт
до мястото на
фестивала и обратно